Mer om rasen Russian Blue

RUSSIAN BLUE

Russian blue är en kattras med ursprung i Ryssland och kallas även för ¨ryssen¨. Det är en elegant, livlig, lekfull, social och smidig katt.

 

Päls

Pälsen är kort, silkig och mjuk - plyschaktig och silverskimrande samtidigt som den är lättskött med ett relativt litet behov av pälsvård.

En russian blue är alltid blå med en silvrig lyster.

 

Storlek och utseende

Ryssen är en elegant och muskulös katt.Den har en långsträckt och elegant kropp med lång, gracil hals, långa slanka ben med små, ovala tassar som har mörkt lavendelfärgade trampdynor. Svansen är ganska lång och hela vägen avsmalnande.

 

Öronen är ganska stora och spetsiga och ögonen är stor och mandelformade.

 

Godkänd som ras

Russian blue har varit en godkänd ras sedan bildandet av den första kattklubben 1946.

 

EMS raskod: RUS Engelskt namn: Russian blue

 

Det är ingen stor ras i Sverige. Enligt SVERAK fanns det 2016 totalt 93 Russian Blue katter i Sverige.

 

Historia och ursprung

Russian blue kommer liksom många andra raser troligtvis från Asien, även om flera tidigare benämningar, till exempel Archangelsk katt och Malteserkatt, tyder på annat ursprung. Dessa katter följde med på skepp lastade med timmer från norra Ryssland till England under 1800-talet. Det var i England aveln startade och där det nuvarande namnet först användes.

 

Krigen i Europa gick hårt åt kattbestånden och modern russian bluehistoria börjar på 1940-talet i Danmark. En blå katt av russian bluetyp, med namnet Pierette, parades med en brunmaskad siames med anlag för blått. Den blå avkomman registrerades som russian blue.

 

Den skandinaviska typen av russian blue skiljer sig något från amerikansk typ där pälsfärgen är ljusare och öronen sitter något lägre på huvudet. Den skiljer sig också något från engelsk/kontinental typ där öronen sitter något högre och där huvudet är något längre och smalare.

 

Källa: SVERAK

För mer info, kontakta oss på:

 

Email: Mimi@ekomatcentrum.se

Tel: 076 277 00 30

 

© Copyright. All Rights Reserved.